Tuba
De Spelerij

Tuba

De Tuba (of bastuba) is een groot koperen blaasinstrument dat behoort tot de familie van de koperblazers. Het heeft een conische vorm en is voorzien van drie tot zes ventielen, afhankelijk van het specifieke type tuba.
De tuba produceert geluid door lucht door de buis te blazen en de ventielen te gebruiken om de lengte van de buis te veranderen, waardoor verschillende tonen worden geproduceerd. Het instrument heeft een diepe en sonore klank, en wordt vaak beschouwd als de laagste koperblazer in een orkest of ensemble.
De tuba is een essentieel onderdeel van een symfonieorkest, fanfare, harmonieorkest, brassband of militaire band. Het speelt meestal de baslijn en zorgt voor een stevige en krachtige fundering in de muziek.
Het instrument is groot en zwaar, en wordt meestal op de schoot van de muzikant geplaatst of op een standaard geplaatst tijdens het spelen. Het wordt bespeeld met behulp van een mondstuk, waarbij de muzikant zijn lippen op het mondstuk plaatst en lucht door de buis blaast om geluid te produceren.
De tuba heeft een breed bereik en kan zowel lage als hoge tonen produceren. Het kan zowel melodische als ritmische rollen vervullen en wordt vaak gebruikt om baslijnen, harmonieën en contrapunten te spelen. Het instrument voegt diepte, kracht en resonantie toe aan de muziek en kan zowel solistisch als in ensembleverband worden gebruikt.

Onze docenten

  • Mijndert Baas

    Mijndert Baas

    Bariton / Bugel / Hoorn / Trombone / Trompet / Tuba

Muziekschool de Spelerij

Trompet

Piano

Cello

Viool

Gitaar

Dwarsfluit

Saxofoon

Hoorn

Trombone

Zang

Bugel

Tuba

Traverso

Orgel

Keyboard

Elektrische gitaar

Drumstel

Bariton