Saxofoon
De Spelerij

Saxofoon

De Saxofoon is een houten blaasinstrument dat behoort tot de familie van de houtblazers, hoewel het eigenlijk is gemaakt van messing. Het instrument is uitgevonden door Adolphe Sax in de 19e eeuw en heeft sindsdien een prominente plaats ingenomen in verschillende muziekgenres.
De saxofoon bestaat uit een lange buis met een conische vorm, die is voorzien van kleppen en een mondstuk. Het geluid wordt geproduceerd door lucht door het mondstuk te blazen en de kleppen te gebruiken om de lengte van de buis te veranderen, waardoor verschillende tonen worden geproduceerd.
De saxofoon heeft een unieke en herkenbare klank. Het kan zowel zachte en lyrische melodieën als krachtige en expressieve solo’s voortbrengen. Het instrument heeft een groot bereik en kan zowel lage als hoge tonen spelen, waardoor het zeer veelzijdig is in verschillende muziekstijlen, zoals jazz, klassiek, pop en rock.
De saxofoon wordt bespeeld door het mondstuk in de mond te plaatsen en met behulp van de lippen en de ademhaling lucht door het instrument te blazen. De vingers worden gebruikt om de kleppen in te drukken en zo de verschillende tonen te produceren.
De saxofoon is een populair instrument in zowel solo- als ensembleverband. Het kan een prominente rol spelen in een jazzband, een fanfare, harmonieorkest, symfonieorkest of een popgroep. Het voegt een warme en expressieve klank toe aan de muziek en kan zowel melodieën spelen als harmonieën ondersteunen.

Onze docenten

  • Nienke Veldhuizen

    Nienke Veldhuizen

    Saxofoon

Muziekschool de Spelerij

Trompet

Piano

Cello

Viool

Gitaar

Dwarsfluit

Saxofoon

Hoorn

Trombone

Zang

Bugel

Tuba

Traverso

Orgel

Keyboard

Elektrische gitaar

Drumstel

Bariton