bariton
De Spelerij

Bariton/Euphonium

De Bariton/Euphonium (net niet helemaal hetzelfde instrument) is een koperen blaasinstrument dat behoort tot de familie van de koperblazers. Het heeft een conische vorm en is voorzien van drie ventielen. Het instrument produceert geluid door lucht door de buis te blazen en de ventielen te gebruiken om de lengte van de buis te veranderen, waardoor verschillende tonen worden geproduceerd.
De bariton heeft een warme en rijke klank, die zowel melodieën als harmonieën kan spelen. Het wordt vaak gebruikt in fanfares, harmonieorkesten, brassbands en militaire bands, waar het een belangrijke rol speelt in het ondersteunen van de harmonie en het toevoegen van diepte aan het geluid.
Het instrument heeft een breed bereik en kan zowel lage als hoge tonen produceren. Het wordt bespeeld met behulp van een mondstuk, waarbij de muzikant zijn lippen op het mondstuk plaatst en lucht door de buis blaast om geluid te produceren.
De bariton is een veelzijdig instrument dat zowel solo als in ensembleverband kan worden gebruikt. Het kan verschillende muziekstijlen aan, variërend van klassiek tot jazz en popmuziek. Het voegt diepte en warmte toe aan de muziek en kan zowel melodische als ritmische rollen vervullen.

Onze docenten

  • Mijndert Baas

    Mijndert Baas

    Bariton / Bugel / Hoorn / Trombone / Trompet / Tuba

Muziekschool de Spelerij

Trompet

Piano

Cello

Viool

Gitaar

Dwarsfluit

Saxofoon

Hoorn

Trombone

Zang

Bugel

Tuba

Traverso

Orgel

Keyboard

Elektrische gitaar

Drumstel

Bariton